#KasilahChance #JomKayuh #DiariOmar

Wednesday 25 July 2018

Resepi Agar-Agar Kering

Bahan-bahan
60gm agar-agar bertali atau strip
1500ml air
300ml air
1200gm gula pasir
120gm gula batu

Cara Membuat
  1. Rendam agar-agar 30 minit dan toskan. Masak agar-agar bersama 1500ml air sehingga mendidih dan jernih.
  2. Masukkan gula batu dan gula pasir. Masak sehingga betul-betul mendidih.
  3. Tambahkan 300ml air ke dalam periuk dan tutup api setelah air mendidih.
  4. Tapis agar-agar dan warnakan mengikut kehendak masing-masing.
  5. Tuang ke dalam loyang 10x10" (2800ml untuk 1 loyang) dan sejukkan (jangan masuk dalam peti ais. hanya perlu biarkan sahaja menyejuk sendiri) sehingga agar-agar menjadi beku pada suhu bilik.
  6. Potong ikut saiz dan bentuk kesukaan. Jemur sehingga betul-betul kering dan simpan di dalam bekas kedap udara.
Kalau malas nak buat, boleh je order melalui whatsapp => 019 - 894 7521

Nak custom order untuk majlis pun boleh. Whatsapp je ye. terima kasih & selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Most Recent Post

Surah A-Qasas

Pada Surah Al-Qasas pula,Allah masih lagi menerangkan tentang Al-Quran, hari pembalasan dan beberapa kisah sebelumnya untuk dijadikan telada...

Know us

HUDAMCGYVER'S
I-SPORST WEAR | PRIMUS V | CHOCODAP'S

Our Team

CFOO Cycling Republic | CFOO
Geng Kayuh Asal Boleh | GKAB
Absolute Full Gas | AFG

Contact us

Name

Email *

Message *