Bahan A
250gm butter atau marjerin (buttercup tu contoh marjerin. kalau pakai pure butter, bau dan rasa lebih sedap berbanding marjerin)
100gm gula perang
100gm gula castor
Bahan B
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan C
350gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonat
(Ayak dahulu sebelum campurkan bahan)
Bahan D
250gm Imported Coklat Chip
Cara Membuat
Pukul rata semua bahan A kemudian campurkan bahan B. Pukul sehingga kembang.
Masukkan bahan C sedikit demi sedikit dan gaul rata. Guna spatula je dari awal. Nak guna tangan je pun boleh.
Lepas dah siap adun (doh tak melekat dekat tangan / permukaan bekas. Senang nak ambil) boleh campur Choc Chip dan gaul rata.
Boleh juga campur sedikit Nestum perisa original kalau nak bagi rangup.
Dah siap boleh letak dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam.
Panaskan oven selama 10 minit 160 darjah Celsius. Cubit doh sedikit, bentukkan seperti cookies dan susun ke atas tray untuk dibakar. Bakar selama 20 minit 160 darjah Celsius.
Sejukkan pada suhu bilik dan boleh simpan dalam bekas kedap udara. Kalau sedap, mesti tak sempat nak simpan >_<
Lagi satu, kalau malas nak buat sendiri, boleh buat tempahan dekat nombor yang tertera dalam gambar.
Selamat maju jaya & Terima kasih!
250gm butter atau marjerin (buttercup tu contoh marjerin. kalau pakai pure butter, bau dan rasa lebih sedap berbanding marjerin)
100gm gula perang
100gm gula castor
Bahan B
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan C
350gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonat
(Ayak dahulu sebelum campurkan bahan)
Bahan D
250gm Imported Coklat Chip
Cara Membuat
Pukul rata semua bahan A kemudian campurkan bahan B. Pukul sehingga kembang.
Masukkan bahan C sedikit demi sedikit dan gaul rata. Guna spatula je dari awal. Nak guna tangan je pun boleh.
Lepas dah siap adun (doh tak melekat dekat tangan / permukaan bekas. Senang nak ambil) boleh campur Choc Chip dan gaul rata.
Boleh juga campur sedikit Nestum perisa original kalau nak bagi rangup.
Dah siap boleh letak dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam.
Panaskan oven selama 10 minit 160 darjah Celsius. Cubit doh sedikit, bentukkan seperti cookies dan susun ke atas tray untuk dibakar. Bakar selama 20 minit 160 darjah Celsius.
Sejukkan pada suhu bilik dan boleh simpan dalam bekas kedap udara. Kalau sedap, mesti tak sempat nak simpan >_<
Lagi satu, kalau malas nak buat sendiri, boleh buat tempahan dekat nombor yang tertera dalam gambar.
Selamat maju jaya & Terima kasih!
No comments:
Post a Comment